Home Consultation

Do you want to make changes to your home or need more space but not know where to start? We offer a no obligation architectural advice consultation to help you realise the potential of your home.

Our consultation includes a 2 hr home visit followed up by a detailed report. We listen to what you want and need, talk through ideas and then offer advice and practical solutions on design layouts, associated costs, any planning implications and how to move forward with your project.

We look forward to hearing about your plans. Don’t hesitate to contact us.

In addition we offer a full range of architectural services from initial discussion through to detailed design, planning applications, tender document preparation, construction administration and completion on site. Throughout the design stage we work with you using 3 d images and architectural models to enable you to fully understand and develop the design proposals. We usually work on a fixed fee based on your budget and scale of the project with a detailed fee proposal for each stage of the project.

Some project stories….

Molly is an elderly independent woman with very modest means who’s passion is baking and cooking. At the start of the project we sat down with Molly and analysed all of her kitchen tasks, her preferred worktop height for kneading dough, for bottling jams, which cupboards she used the most, where she liked to sit to read her cookery books and how much extra space her budget would allow.

We then planned an ergonomically designed kitchen suited to Molly. A small glazed extension was added, allowing sunlight to flood in and opening up wonderful views onto the garden and the meadows beyond. A small dark kitchen was transformed into a light airy, joyful space allowing Molly to beaver away at what pleased her most.

Charlotte and Peter were expecting their second child and needed more space. They loved their house and neighbourhood and wanted to keep their garden space so decided to convert their attic. The terraced house, built in the 1970’s had prefabricated roof trusses which necessitated the introduction of new steel beams to support the roof and new attic floor. The new attic conversion comprised one large room with high pitched ceiling and a second bathroom. Five large rooflights were installed, with a feature bench seating under a bank of rooflights. Plenty of built in storage for books and toys was incorporated into the design. The new attic room has now become the main family room and the most used and loved space in the house.

Happily for us, Charlotte and Peter’s neighbours were so impressed with what could be achieved with their existing disused attics we ended up converting three more attics on the terrace, to provide two guest bedrooms, a playroom and a home office.

A large family with five young children needed to upgrade and replan their home to accommodate their changing needs. The internal layout of the house was remodelled to include an extra bedroom and new shower room, the entire house was rewired, replumbed and insulated to current specifications.

The family wanted the kitchen to be the heart of their home and the decision was made to move the existing kitchen to the original living/dining room which opened onto a south facing terrace and garden. The living room was then relocated to the more intimate smaller room. The new kitchen space was dominated by a large open fireplace and chimney breast which was demolished and replaced by a free standing more energy efficient wood burning cast iron stove with large contemporary concrete mantle piece, both an aesthetic and practical heat retaining feature.

The family’s budget was limited for the kitchen fit out. An exising solid beech block worktop was reconditioned and reused, while salavaged cupboard doors were reclad in offcuts from the fushia coloured perspex splashback behind the sink.The freestanding industrial stainless steel sink drainer unit was bought online from a company specialising in reconditioned catering equipment while the hanging drying racks were reused from the old kitchen. A sheet of bright green perspex was set behind glass as the hob splashback. The large extendable kitchen table doubles up as worktop space and is used for food preparation, dining, homework and craft making.

Electrical appliances were kept to a minimum with the miss-matched washing machine and dryer moved out of the kitchen to a new purpose built laundry cupboard beside the new shower room. Colour was introduced with the vibrant reflective perpsex panels and the family’s collection of artwork, including their children’s artwork, framed in simple spray painted frames.

This low budget colourful refurbished kitchen using up cycled materials has become the centrepiece of the family’s home.